top
logo

Ügyfélszolgálat


Letölthető dokumentumok

építőanyag-tüzép-dokumentumok

építőanyag-tüzép-kémények


KÉMÉNYBÉLELŐ ÉPÍTŐANYAGOK A TÜZÉPEN

KÉMÉNYBÉLÉSEK: Bizonyára többekben felmerült már a kérdés, hogy miért kell a kéményeket kibélelni? A kéményben az égés következtében korom rakódik le és savas folyadék keletkezik, amely a magas hő miatt begyulladhat és koromégés jön létre. A magas hő miatt a kémény is mozog, ezért felszínén apró hajszálrepedések alakulnak ki. Ezeken kiszivároghatnak a kellemetlen szagú és egészségtelen gázok, füst vagy nedvesség. Ezért válik szükségessé, hogy a megépített kéménybe béléstestet építsünk be, ami által zárt rendszert alkotunk, hogy a saválló csövön keresztül a szabadba juthasson az égéstermék. Egy jó kémény a megfelelő béléscsővel ellátva akár 20 éven keresztül problémamentesen működik. A kéménybélés építőanyagának kiválasztásakor figyelembe kell vennünk azt is, hogy milyen típusú tüzelőberedezésnek szeretnénk a tüzépen béléstestet vásárolni. A gázüzemű készülékekhez például a kéményt célszerű alumíniummal vagy acéllal kibélelni. Többféle kéményrendszer is létezik, tehát több módszer kínálkozik arra, hogy a tüzelés során keletkező égésterméket a szabadba vezessük. A kéménybélést meghatározza a tüzelőberendezés működési elvén túl a tüzelőanyag, a kályha vagy a kazán teljesítménye, fajtája és a távozó égéstermékek és gázok hőmérséklete is. Ha a kéménybélést a megfelelő építőanyagból hozzuk létre, akkor nem csupán tűzbiztos, hanem saválló, füstmentesen záró, hőszigetelt és hosszú élettartamú kéményrendszerünk lesz, amely szükség esetén a koromkiégetésnek is ellenáll és nem teszi tönkre a nedvesség sem.
Gáztüzelésű rendszerekben a már meglévő falazott kéménybe az égéstermék biztonságos elvezetéséhez fém vagy műanyag béléstestet kell beépíteni. Minden kéményrendszernek kell rendelkeznie úgynevezett Építőipari Műszaki Engedéllyel, ÉME-val, ebben határozzák meg az alkalmazás feltételeit. A gáztüzelésű berendezéseket három csoportra oszthatjuk (itt most a lakosságiakról van csak szó). Egyik csoportba tartoznak a nyitott égésterű készülékek, melyek nem rendelkeznek égéstermék elvezetéssel. Pl. ilyen a gáztűzhely is. A következő kategóriát a kéménybe kötött, égéstermék elvezetéssel rendelkező, de a helyiség levegőjétől nem független égéslevegőjű konvektorok, cirkó-rendszerek és kazánok tartoznak. A harmadik csoportot a helyiség levegőjétől teljesen elzárt légellátású berendezések alkotják, mint például a kondenzációs kazánok, a turbó kazánok, stb.
Az első két csoportba tartozó tüzelőberendezések esetében a kémény huzatossága révén távozik az égéstermék a külvilágba. Használhatunk itt a tüzépen vásárolt alumínium vagy rozsdamentes acél béléseket is, mert nem kell nagyfokú tömítettséget biztosítanunk. A kéménybalesetek és az energiagazdaságosság fokozott igénye miatt nyílt égésterű tüzelőberendezések manapság már csak szigorú előírások betartásával tervezhetőek és üzemeltethetőek. A turbós és a kondenzációs kazánoknál nem csak az égéstermék kivezetéséről, hanem az égéshez szükséges levegő bevezetéséről is gondoskodnunk kell. Ezeknél a kazánoknál a beépített ventilátor által okozott túlnyomás biztosítja az égéstermék távozását, tehát ebből adódóan  a csőelemeknek és kötéseinek nagyon tömörnek, savállónak és kondenz zárással felszereltnek kell lenniük. Szervizelés, ellenőrzés során a kéményseprők az ilyen rendszereket nyomáspróbával tudják letesztelni. Ha turbós kéményhez keresünk bélést a tüzépen nem  árt tudni a következőket. Zárt égéterű gáztüzelésű rendszerekben két fajta kéménybélés közül választhatunk. A koaxális rendszer esetében egy kisebb csövet húznak a bélelt kémény rendszerbe, ezen fog a füstgáz távozni, míg a külső csövön közlekedik az égéshez szükséges levegő. Ebben az esetben nagy előny, hogy a keletkező füstgáz előmelegíti a kazánba érkező levegőt, hátrány viszont, hogy a hosszabb kéményekben meglehetősen költséges beruházást jelent, mert a drágább készülékek alkalmazhatóak csak, mivel mindkét irányban meghatározott teljesítményű ventilátorok adják meg a légáramláshoz szükséges körülményeket. A másik lehetőség kéménybélelő építőanyagok esetében szétválasztott rendszert építeni. Ebben a megoldásban az égéstermék elvezetésére és az égéslevegő biztosítására két külön csövet alkalmaznak. Előnye, hogy a füstgázkürtőnél sokkal rövidebb is lehet a beszívási út és kisebb ventilátorra van szükség. Előnyös megoldás jelent szűk kémények esetében is, ahol nem férne be a dupla cső. Ha lilichtofonból építjük meg, akkor magasabb hőmérsékletű égési levegőt tudunk biztosítani, mint amekkora a külső hőmérséklet. Ez azért fontos, mert így csökkenhetjük a kondenzáció képződést, mivel nem hűl le annyira a füstgáz a beáramló hidegebb levegőtől. Ellene szól viszont, hogy beépítésekor át kell törni a falat, vagy kiiktatni a szellőzőkürtöt. valamint nem a legesztétikusabb megoldás, mert a tüzelőberendezésből kiinduló cső egyik fele a kéménybe fut, másik pedig a levegő beszívásának helyéhez van kötve.

A kéménybélések építőanyagának meghatározásához nem árt tudni, hogy az alumínium és acél bélésanyagok idővel berozsdásodhatnak a kicsapódó savak hatására és az apró repedéseken a füst visszaszivároghat a lakótérbe. A szénmonoxid és a széndioxid, amely az égés során keletkezik alattomos anyag, mivel színtelen és szagtalan, nehezen érzékelhető, de a vér hemoglobinjaihoz háromszázszor erősebben képes kötődni az oxigénnél. Tehát: alacsonyabb koncentráció is halált okozhat. Sajnos még manapság is több ilyen szerencsétlenség fordul elő hazánkban minden évben. Nem véletlen, hogy pont a magyar mérnökök fejlesztése az a hőre keményedő műanyag, háromrétegű kéménybélés, ami ezt biztonságosan kiküszöböli és már Európában is több országban használják. Ennél a technológiánál a kéménybélés építőanyag olyan műgyanta, amely üvegszállal van megerősítve és hőre keményedik, sav- és lúgálló, valamint korróziómentes. Hővezető képessége 750-szer alacsonyabb, mint az alumíniumnak, ezáltal nagyon nagy fokban javítja a kazán teljesítményét és gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé.

Saválló acél kéménybélés-csövek szerepelnek tüzépünk kínálatában
is, amelyek alkalmasak egyfalú kéményrendszerek téglakéményeinek kibélelésére. Ezek az építőanyagok gáz-, olaj-, és vegyes tüzelésű rendszerek égéstermékeinek elvezetéséhez használatosak.
A saválló acélból készült, szerelt és szigetelt kémények duplafalú rendszerekhez használhatóak, önállóan állítva kül- vagy beltérben is. Ezek a szerelt acél fémkémények a koromégének is ellenállnak, kéménytisztító ellenőrző ajtóik pedig a csőrendszer kéménytisztító idomaira csatlakoztathatóak.
Összefoglalva tehát azért szükséges a téglakéményeket kibélelni a megfelelő építőanyagból álló kéménybéléssel, mert a tüzelőanyagok elégése során savas kémhatású vízgőz csapódik le a kémények belsejében. Ez nem csak a kémény vakolatát teszi tönkre, hanem a betont is és az alumínium béléscsövet, vagy egy kevésbé jó minőségű acélcsövet is károsíthat. A károsodás során keletkező repedésekből szénmonoxid juthat a lakótérbe, amely súlyosan egészségkárosító lehet és akár halált is okozhat. Ezért kötelező ma már szinte mindenhol kibélelni a kéményeket. nagyon fontos továbbá, hogy a tüzépen kéménybélés vásárlásakor meggyőződjünk róla, hogy az adott béléstest saválló acélból készült-e. Mivel a sima rozsdamentes acél termékek eredetileg az élelmiszeripari eszközök alapanyagi voltak, mágnesesek, és nem ellenállóak a füstgáz savasságának, ezáltal a fűtés során hamar tönkremehetnek.

A Schiedel kémények jó huzatot biztosítanak, füstelvezetésük biztonságos és alacsony füstgáz hőmérsékletnél is képesek energiatakarékosan működtetni a tüzelőberendezést. Füsstömörek és tűzbiztosak, mivel nagy tömörségű anyagokból készülnek. A nedvességgel szemben nagyon jól ellenáll,a  tömör kerámia cső és a hátsó szellőztetésű rendszer szárazon tartja a kéményt. Az égés során keletkező savak okozta káros hatásokkal szemben megfelelő védelmet nyújt az UNI cső. A teljesen kerámiából készült Schiedel kéményekben nincsenek rozsdásodó, kopó alkatrészek, ezáltal gyakorlatilag a leghosszabb élettartalmú kémények közé tartoznak.

 

bottom

2012 © Csere Ép-ker | design:honla-keresooptimalizalas.hu.